Brazilian mid-century modern meets contemporary aesthetics in apartment designed by Atelier PECLAT+CHOW

Brazilian mid-century modern meets contemporary aesthetics in apartment designed by Atelier PECLAT+CHOW

Atelier PECLAT+CHOW was asked to renovate a 1960’s apartment located in the trendy neighborhood of Jardins, in Sao Paulo. The client, a Greek living in Brazil for almost eight years, is deeply involved in the artsy world ant this aspect was reflected in the overhaul.

“The apartment hasn’t been restored in over 50 years, in that way we proposed a completely different layout. As one enters the apartment one sees itself surrounded by walls and doors wrapped in brushed walnut paneling, as one walks towards the living space you perceive at its heart a floating wooden monolith which seems to have been detached from the entrance hall. This volume embodies the space with a sense of permanence and also acts as an invisible separation between the kitchen and the living room. The old three bedrooms and one bathroom apartment were converted into a two ensuite bedroom with generous space. This was only possible by moving the peripheric hallway to the center of the apartment. In a way that, what was a generous window lost in a hallway, got a new purpose on the master ensuite bathroom. The materials palette was kept to the essential. Some of the originals bricks from the ’60s were kept exposed, but with a white stucco layer on top of it – referring to the Greek origins of the client as well as the urban landscape of Sao Paulo. With this solution, the exposed bricks gained a new delicate, and soft dimension. Calacatta marble was used for the kitchen and bathrooms countertops. Floors were covered in Peroba Mica hardwood, with joints between each wood board purposefully separate in order to enrich each’s uniqueness. The furniture meticulously selected for this project comprises of a well-balanced mix of some of the very finest mid-century modern Brazilian designs, raging from Zanine to Hauner, along with some contemporary pieces designed by the Atelier. The outcome is warm, calm, and refined,” explains Atelier PECLAT+CHOW

iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow1
Entrance & kitchen
iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow8
Kitchen & dining area
iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow7
Living room
iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow15
iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow2
iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow12
iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow10
Hallway
iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow9
Master bedroom
iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow11
iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow4
Bathroom
iss-apartment-sao-paulo-atelier-peclat-chow5
Hall
/Users/oe/Library/Mobile Documents/com~apple~CloudDocs/PECLAT+CHOW/PROJETOS/012_APTO. ISSACHAR/1_CAD/1_EP/ISS_EP_A101_R03.dwg
Floor plan