théATRE is modern tea ceremony house designed by Sò Studio in Beijing

théATRE is modern tea ceremony house designed by Sò Studio in Beijing

Shanghai-based Sò Studio recently completed an interior for théATRE, a contemporary tea house and garden in Beijing.

“’Opening’ is the first thing we did for the space. We opened the façade and left 1/3 of the space completely connected with the outdoor. We hope that the guests can feel the story of the interior and see our tea gardens and products at first sight. It was our first attempt to use U-shaped glass for the façade. The texture of the glass itself allowed us to see the mottled image of the indoor, which feels like the oil painting. The façade opens to expose the white streamers of the indoor tea garden, forming a shared tea garden space that strengthens the dialogue between the inside and the outside. From the outside, the white streamers are integrated into the interior, and the warm light also keeps the entire visual center in the tea garden. When you look into the blurred image, the unreal virtual shadow makes people want to walk in immediately. The first thing we see inside our space should be the “orange” white space. Our lighting used a color temperature of 2700k. Some key areas even used a 2200k color temperature light source. The warm amber color creates a sense of intimacy. From the design point of view, the space we hope for is holistic, simple, and advanced; it does not distract people’s attention with colors. Four different white textures make the relationship between spaces stand out naturally. Three kinds of white stones strengthen the space’s calmness and simplicity through different tones and reflections; while the exterior curtain and the white metal streamer form the strongest contrast. We have created a 20% sense of distance and created a 50% sense of intimacy. The inexplicit relationship makes the surreal genes of the space deeply rooted in people’s heart. We clearly remember such a dialogue in the design field, “When you see the studio of Constantin Brancusi, how do you feel? I can’t tell the sculptures scattered around, I want to walk in and see the surface of each sculpture, and I feel like each one quite similar. The light of the skylight gives each sculpture a shadow.” It is the sculpture of Brancusi that inspired our installation. Different geometric sculptures bring some edges and fun to the space. The bar is connected to the VIP room at the other end of the space. We tried to create a more PURE area in the bar area, which would enhance the independent feeling of the space; the VIP room is on the right side of the bar, the feeling of the entrance also continued the feeling of semi-opening of the façade. We made a special lighting design in order to create surprises to the guests. The color-changing lighting control allows this “theatre” to change into another scene after 8 o’clock every day,” explain Jessica Wu and Mengjie Liu, founders of studio

  • Location: Beijing, China
  • Size: 1,450 square feet
  • Design: Sò Studio
  • Photos: Yuhao Ding, Elbe Huang
theatre-tea-house-beijing-so-studio2
Exterior
theatre-tea-house-beijing-so-studio0
Entrance area
theatre-tea-house-beijing-so-studio6
Lounge area
theatre-tea-house-beijing-so-studio7
Gallery
theatre-tea-house-beijing-so-studio15
Bar
theatre-tea-house-beijing-so-studio5
Tea garden gallery
theatre-tea-house-beijing-so-studio8
theatre-tea-house-beijing-so-studio9
theatre-tea-house-beijing-so-studio1
theatre-tea-house-beijing-so-studio3
Details
theatre-tea-house-beijing-so-studio22
Floor plan