Catalan vaults, light and industrial ambience define Barcelona loft studio by MH.AP

Catalan vaults, light and industrial ambience define Barcelona loft studio by MH.AP

MH.AP Studio transformed an abandoned basement storage space in a building from the 50’s in Barcelona into a loft and studio.

“A project that develops around two patios: a bigger one with loads of light, and a smaller that ensures good crossed natural ventilation. The living area is parallel to the big patio, 13’5x4m originally built with Catalan vaults ceiling to be maintained. A small shed located in the big patio used to cover 1/2 of the patio, but to gain more natural light, it’s reduced to 1/4th of the area. This is where Marcel’s room is located, looking at the outdoor shower and the planters. Industrial Oak flooring was chosen for its aesthetic coherence with the existing form. Next to the entrance, the bathroom and the studio are organised around the secondary patio. Darkness is embraced by compressing and lowering the ceiling, then adding Farrow & Balls Red Earth to enhance the transition between spaces. Both courtyards are completely rebuilt to ensure a good drainage. For the main patio, white hexagonal mosaic from an old ceramic factory was used to increase light reflexion. These tiny mosaics required a flexible netting to make bigger tiles, a process done in the studio,” explained Marina Huguet Blasi and Andrés Peñuela Betancur, founders of the studio

for-marcel-apartment-barcleona-mhap6
Kitchen
for-marcel-apartment-barcleona-mhap7
for-marcel-apartment-barcleona-mhap5
Living room
for-marcel-apartment-barcleona-mhap2
for-marcel-apartment-barcleona-mhap1
for-marcel-apartment-barcleona-mhap3
for-marcel-apartment-barcleona-mhap9
Bedroom
for-marcel-apartment-barcleona-mhap10
for-marcel-apartment-barcleona-mhap11
for-marcel-apartment-barcleona-mhap12
Bathroom
for-marcel-apartment-barcleona-mhap14
Patio
191115_LORETO
Floor plan