ater.architects craft minimalist interior laced with vigorous coloured accents

ater.architects craft minimalist interior laced with vigorous coloured accents

ater.architects were tasked at designing a compact apartment for a young couple whose main desire was to have a light and minimalist home.

“We transformed the initial fractional layout with many separate rooms and corridors into a common space, with only the bedroom area separated. As zoning elements, curtains of intense cobalt colour were used, which are the unifying motive of the entire apartment. The main colour range of the apartment is restrained, almost monochrome. Such a decision is motivated by the ambition to balance the vigorous coloured accents and make the space brighter and airier while maintaining some rigour. For this reason, a ceiling was brought down only in the kitchen and bathroom areas for ventilation distribution, and in the remaining residential space, the concrete slabs were painted white without loss of its texture. For almost the entire apartment covering, wide oak engineered planks were chosen. It was only in the kitchen and bathroom areas where we decided to give up on standard tiles in favour of breccia – fragments of broken marble with polymer grout-filled joints. The kitchen area is accomplished in the oak veneer to feel cosier and get extra soft-touch feelings. Black ceramic backdrop with pinkish seams serves as a subframe to the wooden facades. The customized dining table is lit by a Flowerpot lamp designed by Verner Panton in 1968. The living room is an area for communication – at the request of the clients, neither television nor projector was provided. Powdery sofa contrasts profitably against the electric blue curtains. Plus, the graphic work of the artist Yulia Popova comes up visually as the centre of the living room. As an essential lighting element, the iconic Flos 265 was used here. The specific request of the apartment owner was the workplace arrangement where he would be able to do his favourite thing – composing electronic music. To do this, we have designed a table that can fit all the necessary equipment. Above the table, we have placed a photograph of the cult Berlin techno-club “Berghain” by Michael Belhadi. A small make-up area in the bedroom is represented by the oak custom-made table and the round backlit mirror. The spacious wardrobe separated from the bedroom zone with the curtains in electric blue shade. The mirrored fronts of the units create the illusion of endless space. To increase the space, it was agreed to combine a bathroom, initially divided in two premises, into one. For this purpose, a floor-to-ceiling mirror was also installed next to the sink, which visually expands the space even more. All storage areas are hidden in veneered built-in closets,” explain Alexander Ivasiv and Yuliya Tkachenko, founders of ater.architects

egr-apartment-kiev-ater-architects0
Kitchen with breccia floor
egr-apartment-kiev-ater-architects3
Oak veneer cabinets & black ceramic backdrop
egr-apartment-kiev-ater-architects4
Dining table with Flowerpot lamp
egr-apartment-kiev-ater-architects6
Electric blue curtains
egr-apartment-kiev-ater-architects7
Living room & powdery sofa
egr-apartment-kiev-ater-architects11
egr-apartment-kiev-ater-architects15
egr-apartment-kiev-ater-architects16
Workplace
egr-apartment-kiev-ater-architects19
Bedroom
egr-apartment-kiev-ater-architects22
egr-apartment-kiev-ater-architects25
Walk-in closet
egr-apartment-kiev-ater-architects33
Bathroom
egr-apartment-kiev-ater-architects26
Floor-to-ceiling mirror