Sò Studio took their cue for the design of Oxalis restaurant in Shanghai from French farmyard

Sò Studio took their cue for the design of Oxalis restaurant in Shanghai from French farmyard

Oxalis is a chic French restaurant, which Chef Jonas defines as “Bistronomy,” the fusion of a pub and food. The venue, located next to the Shanghai Nature Museum, was designed by Sò Studio.

“The interior design of Oxalis is inspired by the French farmyards and the chef’s philosophy of food, rooted in the seasons and nature. So we use modern design language to tell a  ‘Glowing Mysteries’, and move the French farmyard into the commercial space. The bright spatial tone, rattan, wood and white marble create a relaxing dining atmosphere for the restaurant. Growing means going beyond the original. In the bar, dining area, and private room, we use the extension of the material as the growth image, extending the same material from the ground to the wall, from the wall to the top, from the inner space to the outer space. They are both conspicuous and harmonized. From Reception to the private dining room, the ubiquitous curved and rattan elements set a relaxed tone for the restaurant. The arc at the top is inspired by the curved roof of the greenhouse, which gives ‘growth’ tenderness and soft protection. The dark color of the entrance bar area is different from the relaxed and bright color tone in the dining area. We designed a darker environment for drinking and talking in the bar area. The black bar over 4 meters long and the green hand-made bricks on the wall are matched with marble countertops and ceramic murals behind the shelves. During the day, the floor-to-ceiling windows make the interior view to the outside without any obstruction. The cool skylight collides with the warm light in the restaurant in the main dining area and penetrates each other, making the space a unique freshness and relaxation. At night, the 2700k basic lighting in the space makes the neutral color of the wall and the ground show another soft and warm atmosphere in the warm light. Pendants use frosted glass ball lights from the New Works to ensure that soft light reaches every white marble tabletop. The long couch in the middle of the main dining area uses rattan for the back and sides, while the cushion cover features a bright green fabric from Gabriel. Behind the log couch is the open kitchen where you can see the busy figure of the chefs from the perspective of each guest in the dining area. At the end of the dining area, there are two sets of seats under the curved rattan roof, creating a strong sense of inclusion from the back and top, which gives guests a more intimate dining space.  The private room is only 16 square meters. The transparent design of the wine cellar and the combination of multiple materials eliminate the tension of the confined space in the visual sense. The other three are covered with ceramic murals, making guests feel like dining in the forest. The illuminating rattan embossed in the middle of the main background wall also gives the private room an elegant background. It is worth mentioning that we are fortunate to cooperate with young illustrator Wang Zhe. She was invited to create murals for Oxalis’s 12-meter-long, 2-meter-high interior wall with the theme of “Reiki Plants and Animals”. Her style is lively and vivid, full of imagination, and coincides with the new French style defined by Oxalis,” explain Jessica Wu and Mengjie Liu, founders of studio

oxalis-restaurant-shanghai-so-studio6
Reception sets as partition
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio5
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio3
Couch in the middle of main dining area
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio12
Open kitchen
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio4
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio16
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio0
Seating under rattan roof
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio14
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio10
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio1
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio7
Bar area
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio9
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio15
Private dining room
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio13
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio11
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio8
oxalis-restaurant-shanghai-so-studio2
Floor plan