VFA Architecture + Design weaves old and new features in renovation of Victorian house in Toronto

VFA Architecture + Design weaves old and new features in renovation of Victorian house in Toronto

Canadian studio VFA Architecture + Design was approached to overhaul Victorian house in Toronto in a way that suits a young family.

“Seamlessly weaving old and new, this head-to-toe renovation celebrates this Victorian’s best existing features – including finely crafted stairs, arched front windows, and exposed brick wall – while introducing a clean and contemporary aesthetic throughout. Designed for a young family, our brief also required the insertion of a number of pragmatic spaces typical of 21st century living, including a ground floor powder room, mudroom, home office, and abundant storage throughout – as well as a playroom that wouldn’t be quickly outgrown and a master bathroom to decompress in. Through careful spatial planning and highly integrated millwork, we were able to make use of every square inch of this narrow home, integrating all the programmatic wants and needs of the family without it resulting in a cramped interior. Instead, the home feels intimate yet spacious: the result of an efficient floor plan, warm but rich finishes, and strategically placed windows. The biggest transformation happens at the back, where generous glazing opens up the basement and ground floor of this formerly introverted home, bringing abundant daylight and garden views to the kitchen and playroom,” says Vanessa Fong, Principal Architect