B.E Architecture balances old and new aesthetic with crafted details in Melbourne home

B.E Architecture balances old and new aesthetic with crafted details in Melbourne home

The clients asked B.E Architecture to extend and refresh the Hopetoun Road Residence, their beautiful home located in Melbourne.

“The approach for the renovation and extension of the Hopetoun Road Residence was to retain the existing structure as an anchoring element, by adding a series of pavilions underneath a floating cop per roofline that wraps around the original building. Embracing the client’s desire to maintain a relatively conventional residential structure, the design strengthens the form by creating a gable façade at the front and back with a clearly defined outline. Clad in polished grey render, the gables emphasise solidity and give the house a re-established sense of history and permanence. In contrast, the extensions composed as ribbons of copper wrapping around the solid structure, sit softly above recessed glazing. As a counterpoint to the verticality of the façade, the thin, single-level roofline expresses horizontality. The copper banding creates various spatial experiences as it interacts with the original house. The tension and balance between old and new are carried into the interiors of the house. The existing structure maintains the intimate qualities of the original house with a series of crafted details. The new areas, made primarily from glass, are open to the green landscape beyond. The prominent use of steel-framed windows is a unifying element throughout the project,” says B.E Architecture

Living room

Dining room
Kitchen

Master bedroom
Bathroom
Outdoor kitchen

Pool and rear deck