Loud Architecture applies fresh decor and pays tribute to original features at Victorian house in London

Loud Architecture applies fresh decor and pays tribute to original features at Victorian house in London

The clients, a young couple who had bought their first home to start a family, approached Loud Architecture to turn this dilapidated property into a bright dwelling with sophisticated design features for a young, growing family.

“Hackney is a leafy, green borough with a traditionally industrial past. The house reflects both the rich history of the borough and the incorporation of nature: it has a beautiful silver birch tree at the end of the garden and the façade now blends in with the other dark extensions that were erected along the rear elevations of Kersley Road. The Japanese charred cladding was formed in the traditional styling of Shou Sugi Ban. The hand-applied cladding battens were designed at 55mm to 25mm, equally spaced and set out, allowing for an undulating and ridged (or perforated) effect. The project intentionally has a hard appearance outside with a softer, playful inside. The Victorian-era house had been left to ruin and required modern upgrades such as a new downstairs WC, additional storage space, more light in the house and a full upgrade to modern living standards. The hallway features a pocket door, which effortlessly slides into the wall, allowing a small sofa to fit perfectly in a space. The resulting recon guration creates a small TV room or den space. As the façade is bold but considered, the choice was taken to puncture the roof with three large square skylights, lead ashed into the neighbouring party wall. A Soho House Home pendant dangles elegantly in the middle of the two other skylights, centrally above the bespoke DeVOL table which is centred on the cooker. The house had been extended before with a new loft, but now, coupled with our new rear extension and side return, it was appropriate to introduce a regency-style master bathroom that reflected the augmented size of the house. The marble lined bathroom has a 1.8m x 1.4m shower, a bespoke double vanity and a cast-iron bath. We specially sourced interior finishes, joinery (including internal doors), and wardrobes for their rightful place in this re-imagined home. The newly sourced chequerboard encaustic entrance tiles, and plasterwork including ceiling roses were selected to reflect the traditional Victorian interior finishes. Modern, playful hints subtly pop throughout the house, from pocket doors to playful, bright wallpaper to the downstairs guest toilet. The front façade had been subject to years of poor painting, which resulted in a build-up of thick white masonry paint. The paint was carefully removed and the brick below fully restored and re-pointed where necessary, with roof and chimney repairs also completed,” explains Kate Clare, the founder of Loud Architecture

Architecture, interiors, design, interior design
Architecture, interiors, design, interior design
Kitchen details
Architecture, interiors, design, interior design
Architecture, interiors, design, interior design
Soho House Home pendant above dining table
Architecture, interiors, design, interior design
Architecture, interiors, design, interior design
Architecture, interiors, design, interior design
Architecture, interiors, design, interior design
Pocket door
Architecture, interiors, design, interior design
Bedroom
Architecture, interiors, design, interior design
Marble lined bathroom
Architecture, interiors, design, interior design
Architecture, interiors, design, interior design
Cast-iron bath
Architecture, interiors, design, interior design
Rear extension