Studio Fils pays tribute to Tropical Modernism at Kolamba restaurant in London’s Soho

Studio Fils pays tribute to Tropical Modernism at Kolamba restaurant in London’s Soho

Kolamba is a new Sri Lankan style restaurant located in the buzzing heart of Soho, London. The interior was design by young talented interior designer Annie Harrison of Studio Fils.

“The scheme devised by Studio Fils in collaboration with the Meewella’s, is a homage to the Tropical Modernism movement of Sri Lankan architect Geoffrey Bawa. Their insights on traditional and modernist design from the country informed and developed Annie’s concept – shaping the storytelling of the two-floor venue. On the ground floor, walls are swathed in polished cement and a lengthy, linen piped leather and concrete banquette sits opposite a 4 metre long, raw wood live edge dining counter, with modernist stools and huge batik art – designed especially for the space in Sri Lanka. A bespoke terrazzo has been created exclusively for the restaurant (a common material found on the island), which has been used over the tables and ground floor open-kitchen dining counter, adding to the theatre of the chef’s traditional cooking techniques. Downstairs, it’s not your average Soho basement. White, airy and bright, Annie has made the most of uncovering the glass pavement tiles to allure natural light towards the downstairs dining space. Plenty of greenery instils a tropical vibe, with chunky concrete seating areas divided with twisted wooden screens, allowing light and plants to stir freely. The pièce de résistance of the space has to be the chunky, supersize terrazzo cocktail bar. Inspired by the first small scale terrazzo created for the project, Annie commissioned it to be made from large, broken chunks of teal marble set into white resin, an impressive and sustainable design decision to finish off the otherwise neutral and earthy palette,” explains Annie Harrison, Founder of Studio Fils

  • Location:London, United Kingdom
  • Date completed:2019
  • Size:1,300 square feet
  • Design:Studio Fils
  • Photos:Jamie Lau