Vine Architecture Studio injects new life into Victorian Edwardian apartment in London

Vine Architecture Studio injects new life into Victorian Edwardian apartment in London

Clients, a soon-to-be-retired couple living in California, purchased a magnificent London apartment with the prospect of spending more time in London to be close to family and friends. They approached Vine Architecture Studio to turn this dated and unloved apartment into their new second home.

“With high ceilings and generous proportions, this ground floor apartment had all the hallmarks of the grandeur which was typical of Victorian and Edwardian mansion blocks of the time. Our clients (a British / American couple) lived in California and had decided to retire. They wanted to spend more time in London to be close to family and friends. The apartment appealed to them as they wanted a project to make their own and were also drawn to the accessible nature of this lateral ground floor apartment. Finding the property in a dated and unloved condition, we were appointed to breathe life into it with alterations that complemented the age and design of the architecture but which felt fresh and timeless. Our approach from the outset was to reimagine the flow and connectivity of spaces. Being on the ground floor of a late Victorian mansion block, 500mm thick solid masonry walls were not uncommon and any decisions regarding structural alterations to walls or widening of openings needed to be taken in the knowledge that substantial temporary propping and lintels or box frames could be needed in order to realise this idea. Converting a three bedroom into a two bedroom apartment afforded us more space for living accommodation and allowed for a generous en-suite master bathroom. Forming openings either side of the chimney breast transformed the relationship between the kitchen and living rooms, while widening the doorway between the entrance corridor and living room bestowed a natural hierarchy between the more public and private spaces. We opted for translucent glass doors or screens between spaces to bring an ethereal quality to the openings,” says Vine Architecture Studio

Hallway
Dining room

Kitchen
Bookcase

Master bathroom
Floor plan