Marcus Browne designs luxury home for both party and serene moments in Perth

Marcus Browne designs luxury home for both party and serene moments in Perth

Vodka Palace is a high-end sophisticated residence designed by MARCUS BROWNE architect. for his close friend in an affluent coastal suburb of Perth, Australia.

“Hidden in an affluent coastal suburb is ‘Vodka Palace’ a luxurious concrete cave, tempered with natural timber finishes and primed for premium culinary, audio and visual pleasure. It is the result of a very strong collaborative process between client, architect, builder, sub-consultants, sub-contractors and suppliers. The spirit of this project was one of its greatest joys, all worked together harmoniously to manufacturer a resolution and it is this fact in which I take the most pride. The client is a close friend and a unique paradoxical individual. One part reclusive and one part party queen she wanted the seclusion and ethereal quality of a cave to escape into that satisfied all her needs without having to really go anywhere else, yet also at a moments notice she wanted to be able to invite the world in and entertain close friends and family in style. The palace is designed functionally to be a chameleon at the press of a few iPad buttons allowing her to create different audio and visual lighting effects depending on the occasion and mood required. The kitchen and scullery are decked out with premium European appliances complete with dumb waiter to the undercroft below to haul up groceries and semi-hidden side access to deliver cocktails and food to a Teppanyaki Bar on the rear entertainment deck via a custom made drinks trolley. When you realize that she had her first restaurant at 19 and has owned and managed nightclubs and a hotel over her career it all makes perfect sense, it is her natural environment. Hence the use of a full height Sky-Frame sliding door system to open up the back of the house to the rear entertaining deck allowing her to stack the doors in any direction to welcome the world into her sanctuary. The coolness of off-form concrete warmed by timber finishes and a neutral colour palette creates a moody mix that evokes a serene, ethereal almost Zen-like experience. Externally the client wanted to feel like she was in the bush of her beloved second home the south-west region of Western Australia where she once owned and managed an iconic hotel and this was created perfectly for her by Tim Davies Landscaping. The owner was drawn to other off-form concrete homes in her suburb and communally it resonates with the coastal location by reflecting the concrete kiosks and amenities typical of many local beaches, many of which are also strong almost brutalist forms. Located at the rear of the property is ‘The Caboose’, a small cabin designed to provide self-contained private accommodation for guests, overseas friends and family, as the moment requires,” explains Marcus Browne

Sky-Frame sliding door to deck





Off-form concrete warmed by timber finishes
Bathroom