Scenario Architecture turns split-level house into modern open-plan home

Scenario Architecture turns split-level house into modern open-plan home

Scenario Architecture has recently completed the ravamp of a terraced house in Hackney. Architects became their own clients to design a home for own growing family.

“Overhauling Scenario House allowed us to play both roles in the architect-client relationship – to “practice what we preach”. Our main challenge was connecting the main floor physically and visually with the lower ground. To that end we designed an open-plan spatial sequence, encompassing the lounge, dining area and kitchen. The final layout incorporates a split-level double reception, leading down to the kitchen and dining room via an angled rooflight. The rooflight and rear glazing connect the indoors with the garden beyond, while interior glazing links the lounge with a “floating” library at mezzanine level. We designed functionality into awkward spaces with restricted height and accessibility. The stairs connecting the lounge and kitchen presented an opportunity for a retractable table and bench, creating a children’s work area when pulled out and a space for play when tucked away. Upstairs, the children helped design their bedroom with a “secret space” in the eaves, accessed by a climbing wall and a fireman’s pole,” explains Scenario Architecture

Saku-Restaurant-Vancouver3
Living area
Saku-Restaurant-Vancouver2
Split levels to garden and library balcony
Saku-Restaurant-Vancouver3
Dining area under glass roof
Saku-Restaurant-Vancouver10
Under stair storage
Saku-Restaurant-Vancouver5
Connection to garden
Saku-Restaurant-Vancouver9
Stairs
Saku-Restaurant-Vancouver12
Master bedroom
Saku-Restaurant-Vancouver15
Loft space
Saku-Restaurant-Vancouver19
Floor plan
Saku-Restaurant-Vancouver20