mar.s architects took cue for design of Vycep from typical features of Czech pub of early 20th century

mar.s architects took cue for design of Vycep from typical features of Czech pub of early 20th century

  • Array Tereza

  • 4 months ago

Vycep is a contemporary pub focused on a drafted beer and czech cuisine with a modern twist. The interior of this Prague venue was designed by architecture studio mar.s architects.

“Our aim was to design a traditional Czech pub with a traditional Czech beer and cuisine, but interpreted in the 21st century. We attempted to define typical features of a Czech pub at the beginning of the 20th century and apply them in a contemporary interior. Its setting stone is the “BEER BAR”, which welcomes the visitor straight upon entering. There must be a place at the bar for drinking beer while standing and of course a true larger on tap. Here it is the Dalešice beer from the recently renovated historic brewery. Wooden wall panelling used to be a common interior feature, protecting walls from being damaged, as well as parquet floors. As a reference to the wall panelling, the interior uses a green washable paint strip, which winds through the entire space and connects all the walls, which use completely different materials. Oak friezes on the floor are laid in the traditional herringbone pattern. The furniture combines atypical wooden benches and tables and typical TON Banana pub chairs in dark brown. A lounge is every proper pub’s essential part and we couldn’t therefore miss it out in Výčep. There are TON 33 armchairs and a wooden coffered ceiling with a neon light fitting by Vojtěch Kálecký. Vojtěch has also designed the line lights above the tables that stretch from the entrance across the whole restaurant. Other light fittings are glass and of traditional shapes from the Czech manufacturer Osmont. The whole beer bar is being overseen by Bohumil Hrabal who is connected with the Dalešice Brewery through his film Postřižiny (Cutting It Short),” explaied mar.s architects

  • Location: Vinohrady – Prague, Czech Republic
  • Date completed: 2018
  • Size: 2,150 square feet
  • Design: mar.s architects
  • Photos: BoysPlayNice
Entrance area
Bar

Menu board
Dining area
Bench seating

Detail of facility