INT2architecture emphasizes connection between forest and interior of house in Latvia

INT2architecture emphasizes connection between forest and interior of house in Latvia

INT2architecture was asked to design a small private house, situated in a picturesque place about 30 km from Riga, Latvia.

“A separate position of the buildings (house and garage) on the site is due to the fact that they were erected on the previously existing foundations. The buildings are connected by a terrace. The house is functionally divided into two parts: the main and guest areas. Connection between the zones is carried out through an indoor passage in the building, which visually connects the courtyard with the forest. For external finishing and the terrace, Latvian granary board impregnated with a hydrophobic compound was used. The roof and facades of the house are finished with anthracite standing seam roof panels. From the guest side of the house there is a small roof overhang and a mini-terrace for storing firewood for a wood stove in the living room. On the terrace from side of the main bedroom there is an outdoor shower. Interior of the house is minimalist: simple finishing, lack of catchy details and decor, ecological materials. Emphasizing the connection between the forest and the interior is the main concept of this project. The main space of the house is the kitchen-living room with a 5-meter-high ceiling and a dark plywood “box”, in which the main technical rooms are concentrated (laundry-boiler room, guest bathroom, entrance hall). In other rooms the ceiling is suspended hiding the building’s engineering equipment (air conditioning, ventilation, etc.) The guest part of the house is separated from the main house by a covered passage. The guest bedroom has a spacious bathroom with a small sauna and a shower,” explains INT2architecture

  • Location: Carnikava, Latvia
  • Date completed: 2017
  • Size: 1,350 square feet
  • Design: INT2architecture
Exterior
Indoor passage

Living room & kitchen



Dark plywood “box”

Master bedroom



Study

Guest bedroom

Guest bathroom
Floorplan