Inside Tao Hua Yuan Teahouse in Nanjing

Inside Tao Hua Yuan Teahouse in Nanjing

Tao Hua Yuan is a Chinese teahouse based in Nanjing, China. This venue promotes traditional Chinese culture of tea drinking, while being very innovative in the terms of trying to meet demands of modern life. The design utilized a quite Zen esthetic and simple style to bring a tranquil and free space to the bustling city. The house was designed by architecture firm CL3 with offices in Hong Kong, Shenzhen, Beijing and Shanghai.

“The building is in a clear outline of single rectangles, tucked away in the forest just like a masterpiece of nature. While marble is strong and steady, the glass is clear and pure, thus the facade harmoniously combines hardness and softness, as well as virtual and real, giving the house a contemporary look. The interior becomes the extension of the architecture; simple materials such as wood, bamboo and marbleare used together with concise lines to create Zen tranquility. The overall palette remains simple and soft, incorporating traditional elements like scholar rocks, lanterns, paintings and works of art to create a tranquil environment that is one with nature. Scholar rocks are massive rocks recovered from the river beds with naturally eroded holesand wrinkles. 6 massive rocks sits on a platform of black mirror simulating water reflection. This serves as a piece of art installation as well as dividing the teahouse into semi-private zones. The verticality of the young forest is reinforced by the vertical lines in the interior designin the background of black glass. Custom designed furniture and lighting combining interior hard decoration reflect the importance of balance in Chinese style. Low-rise furniture which prevailed in ancient times when people tended to “sit on the floor”, as well as modern high-type furniture are used in the tea house. They are mainly made of wood and are in simple colors, containing both classical charm and fresh ideas, givinga contemporary interpretation to the Chinese cultural heritage,” said CL3 Architects Limited

  • Location: Nanjing, China
  • Date completed: 2017
  • Size: 3,230 square feet
  • Design: CL3 Architects Limited
  • Photos: Nirut Benjabanpot
Tao-Hua-Yuan-Teahouse2
Courtyard
Tao-Hua-Yuan-Teahouse3
Tao-Hua-Yuan-Teahouse4
Reception
Tao-Hua-Yuan-Teahouse5
Main area
Tao-Hua-Yuan-Teahouse7
Stairway to basement
Tao-Hua-Yuan-Teahouse8
Tao-Hua-Yuan-Teahouse14
Tao-Hua-Yuan-Teahouse9
Semi-private zone
Tao-Hua-Yuan-Teahouse12
Tao-Hua-Yuan-Teahouse24
Tao-Hua-Yuan-Teahouse13
Chinese national culture room
Tao-Hua-Yuan-Teahouse18
Detail
Tao-Hua-Yuan-Teahouse22
Tao-Hua-Yuan-Teahouse23