A Peek Inside Sky Tea House in Fuzhou

A Peek Inside Sky Tea House in Fuzhou

Sky Tea House is a teahouse based in an ancient house in the seventh lane of Fuzhou’s neighborhood III, China. In Fuzhou, having tea is a tradition of a daily life. Sky Tea House tries to show this ancient tradition in more fun and charming way, with ancient furniture and old rail ties collected by the hostess, the plates and baskets made of bamboo, and the books of great history, the house shows unique tastes and culture everywhere. The project was designed by Fuzhou-based studio DC Design and its co-director Mr. Lin Kaixin.

“For this case, we restructured the space. The first and second floors of the house were independent to each other in the past, which looks too separated from the outer world. We broke through the ground of the second floor, which enables us to catch some but not all scenes on the upper floor. In this way, the aesthetic perception of traditional buildings can be felt between disclosure and closure. If you stand on the second floor and look down at the first floor, a totally different view can be seen. The busy passenger flow adds more vitality to the quietness. The tea cellars at the two sides integrate the differently functional upper and the lower spaces until reach the roof. Thanks to such an integrated design, the depth of the whole space is improved. The roof is the key point of our design. The house had simple pitched roof in the past. We rebuilt the roof after decomposing and restructuring this roof to make it embody both the appearance and charms of traditional houses in the south part of Yangtze River. The fire main in the center, which cannot be destroyed, inspired our thoughts and turned into a punch line out of a hard nut after us restructuring it into a beam. It is melted into the space without any discomfort. The whole wood structure goes through the space and improves the feeling of the whole house with strong sense of ceremony, enabling people to seek for internal peace in such a quiet space full of ancient charms. The path leading to the second floor is really humanistic. The former interior design of the house didn’t set up a path leading to the second floor and people who want to go upstairs could do nothing but to walk out of the house and took the stairs along the west wall. After our reconstruction, the path leading to the second floor is hidden right to the magic stone. You can see only a beam of light hidden under the handrail, which attracts you to go upstairs for the myth. The stairs are narrow but full of fun, implying the mysterious scene in the second floor. The second floor holds 2 VIP tea rooms and 1 communication area for daily use of the house. What deserves special mention is that the communication area is designed into a multi-purpose space after slight adjustment of local relations. The tatami which has been heightened slightly can be used for communication over tea, or combined with the front space as an activity area where the visitors can sit on the ground as they like and talk to each other without any burden, kind of discussion between bosom friends. The tea cellars and the tea rooms are independent to each other but also integrated together. The tea room has its south wall adjacent to the window, which introduces in a lot of sunshine. Later, the sunshine goes through the rice paper and reaches the cellar and integrates with the light in the room. The interaction between different spaces and different life scenes in and out of the house is realized, enabling the house to “breath” with vitality. The owner of the house is fond of gathering rare stones and also a tea supplier. He names the tea house Sky Tea House for this reason, and the house space shows this habit of the owner skillfully. Several natural stones are put inside the house. With the wonderful appearance of these stones, together with the traditional landscaping techniques, and the changes among layers of light, shade and space, great aesthetic effects of calmness and conservation are created. We use also rice paper in this space. In the showcase at the left side, there are tea products at one side and tea utensils at the other side, with a glass partition in the middle to separate the two. Both faces of the transparent glass carry a thin layer of rice paper. The sunshine goes through this filter layer, creating great sense of aesthetic like the moon shining over fine gauze. A harmony rhyme is created in the space between light and shade, like the music created by the violin. Design of the whole space focuses on the release and convergence of materials, lights and artistic conception. It perfectly illustrates the essence of internal serenity and external quietness without leaving any traces. It totally refreshes the vitality of the house, making the traditional history and the modern culture collide and integrate here and creating the unique romance of ancient lanes and paths,” explained DC Design

  • Location: Fuzhou, China
  • Date completed: 2018
  • Size: 2,153 square feet
  • Design: DC Design
  • Designer: Lin Kaixin
  • Photos: Wu Yongchang
Sky-Teahouse3
The first and the second floor is connected
Sky-Teahouse6
Sky-Teahouse7
Sky-Teahouse2
Roof
Sky-Teahouse13
Tea rooms
Sky-Teahouse8
Sky-Teahouse1
Sky-Teahouse12
Sky-Teahouse10
Natural stones
Sky-Teahouse4