Inside Le Voisin Restaurant in Quebec City

Inside Le Voisin Restaurant in Quebec City

Le Voisin is a restaurant located in Quebec City, owned by the couple and the two sisters, whose passion for local, festive and refreshing food in a familiar and communal atmosphere creates amazing spirit. The interior was completed by Atelier Filz, a design studio based in Quebec.

“We still find hard to pinpoint the concept, but we think three points were there since the beginning. First, every design move had to allow the great nordic light to come in. Then, the material used had to bring tactility in order to maximise comfort and ease. Finally, we had to make sure the bar was the central piece because that is where the chef and the customer can meet, and for our clients, this was a feeling they wanted to share. To this, we focused on smooth rounded edges which we think bring a more natural feeling to the place. As for the design, we started by creating a more « convenient » entrance by adding four window/walls, keeping the light in and guiding the customer properly. This space then served as the entrance, but also as a space divider, which help us structure the other areas. As we needed a bar with a strong presence, we brought it really close to the entrance by making sure everyone would gravitate around it. We later made sure it appealed to the eyes. During the planning process, we all agreed on the idea of having the communal table right in the corner, where two large windows were exposed to the urban surrounding. On the opposite, we proposed the banquette space as a more calm area, close to the red brick. Fun fact, initially our clients wanted a refrigerated cellar, but for budget reasons, we decided to go with a simple bottle display, which acts as a divider between the waiters’ place and the dining space. Since the beginning, we decided to design all the main lighting fixture as well as the chairs and tables, which for us meant that we could made sure that the concept could live within all design scales,” explained Atelier Filz

  • Location: Quebec City, Canada
  • Date completed: 2017
  • Size: 915 square feet
  • Design: Atelier Filz
  • Furniture, lighting: Atelier Filz
  • Woodworkers: Alexandre Godbout and Mobili
  • Photos: Sam St-Onge
Le-Voisin-Restaurant1
Bar is a central piece
Le-Voisin-Restaurant4
Smooth rounded edges
Le-Voisin-Restaurant2
Communal table
Le-Voisin-Restaurant3
Banquette space
Le-Voisin-Restaurant6
Red brick material
Le-Voisin-Restaurant5
Four window/walls
Le-Voisin-Restaurant7
Custom-made lighting
Le-Voisin-Restaurant9
Custom-made chairs and tables
Le-Voisin-Restaurant10
Detail of a chair
Le-Voisin-Restaurant8
Detail of a table
Le-Voisin-Restaurant11
Detail of a floor